Количка

0 артикула

Категории

За и против унисекс парфюмите

Необходимо ли е представителите на двата пола да ухаят различно или ароматът може да е един и същ? Писателите-фантасти от миналия век са удивително единодушни за това, което касае описанието на бъдещето. За тях 21-ви век е царството на хай-тека и унисекса.

Стомана, бетон и стъкло, летящи автомобили, еднакви блестящи комбинизони за мъжете и жените … Дори не са си и помисляли, че много малко от тези неща всъщност ще се променят. И въпреки, че в ежедневието използваме все повече технологии, които правят живота ни по-лесен, основите на основите си остават същите. Жените продължават да носят поли и обувки с токчета, а мъжете – костюми и вратовръзки.  Малко е и това, което се е променило в парфюмерийните им предпочитания.


В какво се състои разликата между мъжката и женската парфюмерия?

За човек, който никога не се е замислял за това, отговорът е очевиден.

Жената винаги се асоциира с цветята – така е исторически заложено. Подобно на този крехък представител на флоралното царство, тя се разкрива леко и постепенно, цъфти и съзрява. Нежните, красиви цветя са база, основен елемент за създаването на дамски аромат. Що се касае до мъжете, то техният символ е дървото и всичко, което се асоциира с него – спокойствието, силата, отсъствието на излишни емоции. И затова дървесните нотки винаги присъстват в мъжката парфюмерия.

Това не означава, че цветята или подправките не участват в раждането на аромати за силния пол, а дървесните ухания се заобикалят при създаването на женски парфюми. Ароматите на двата пола се различават и по съчетанието на нюансите. Например, подправки се използват и при мъжките, и при женските ухания, но ако в аромата от “женски род” канелата и кориандъра в съчетание с цветя придават пикантност на композицията и сладка топлина, но в съчетанието с дърво те започват да звучат по-дръзко и създават енергични оттенъци.

Много съставки са предназначени изключително за мъжете – в дамската парфюмерия се използват рядко тревистите оттенъци на лавандула или градински чай, тъй като ухаят не само на трева, но и тютюневи, която в съчетание с “женските” съставки “загрубява”.

Във всички парфюмерийни композиции влизат обезателно мускус и амбра – те осигуряват безпроблемното смесване на аромата с мириса на човешката кожа, ако не се използват, то парфюма ще се усеща паралелно човешкия аромат, а не върху него. В мъжките по-често се използва амбра, а в женските – мускус.

Унифицираният унисекс
Не е много ясно, кога се появява първия аромат, предназначен и за мъже, и за жени. Според много източници, първият истински унисекс парфюм е One на Calvin Klein, пуснат през 1994 г. Друго мнение определя за първи унисекс аромат, продукта на Еме Герлен с името  Jicky през 1889 г., създаден в чест на първата му любима. Но ако се върнем далеч назад във времето, когато парфюмерията в съвременното си разбиране не е съществувала, а хората са използвали ароматите, в качеството на благовония, то може да се каже, че унисексът се е появил още по-рано, от разделението на ароматната продукция според пола.

Какво е това съвременен унисекс аромат, ако се вслушаме и се вгледаме в него внимателно? Всеки парфюмериен продукт има сходство с музикална композиция – защото парфюмерийната индустрия даже използва същите термини. Но не само това, а и в самия аромат има основна тема, мелодия – в женските е използването на цветя, около които свири останалата част от оркестъра, за сметка, на което продукта има свое лице, характер, дава да се разбере, за кого е предназначен. В унисекс ароматите тази основна тема отсъства, акцентите са смесени и е невъзможно да се разбере за мъже ли е този аромат или за жени. Безполовостта лишава аромата от характер, но това може да придаде и особено очарование, загадка,  което се харесва на много хора точно в този тип парфюми.

Въпреки това тази парфюмерия се купува основно от младежи, на годините когато животът и на момичета, и на момчетата не се отличава много.  От друга страна, унисекс ароматите се използват от бохемите, като своеобразен знак за различие от останалите.