Количка

0 артикула

Категории

Kолко траят ароматите и как да ги задържим?

От какво зависи трайността?
Само капчица парфюм беше нужна преди, за да мирише дрехата седмици, месеци и даже години. Днешните аромати изветряват много бързо, защото е прието да се използват предимно тоалетни води, а не парфюми с голяма трайност. На съвременния човек – без значение мъж или жена, просто не му е нужен аромат, който да трае цяла седмица. Всяка вечер той взима душ, сменя дрехите си, денят му е изпълнен с делови ангажименти, вечерите предлагат по-романтични преживявания.
Темпът на живота ни е доста по-бърз, отколкото преди 100 години, затова и “Chanel № 5” днес трае не толкова дълго, както през 1921 г., когато е създаден този аромат. Освен това нашите баби са използвали натурални тъкани и на тях парфюмите са се задържали по-дълго, отколкото на синтетиката, която носим днес. Разликата е в съотношението на концентрацията на ароматичните масла и спирта и съответно в трайността и интензивността на аромата. Именно затова цената на един и същ аромат зависи от типа, под който се продава.

Най-концентрирани и интензивни са парфюмите. По сила на аромата и трайността Eau de Parfum заема второ място. Следват ги Eau de Toilette и Eau de Cologne. Продуктите за тяло също не са за подценяване. Те съдържат ароматни масла и употребявани заедно с парфюмите спомагат за засилването и поддържането на аромата.
Не съществува никакъв специален фиксатор на миризмата, който уж по-рано са добавяли в ароматите. Трайността на парфюма зависи от комбинацията на съставките, не се дължи на някаква алхимична тайна. Трайността на аромата зависи и от естествената способност на едно или друго вещество да мирише. Първи се изпаряват свежите миризми, цитрусовите и цветните се изпаряват малко по-бавно, дървесните – още по-бавно, и накрая - ориенталските. Всяка съставка има своя скорост на изпарение и това определя трайността на парфюмите.

Спрей за тяло - трайност до 1-2 часа
Душ гел - трайност до 2 часа
Одеколон - трайност до 3 часа
Тоалетна вода - трайност до 4 часа
Лосион за тяло - трайност до 5 часа
Крем за тяло - трайност до 5 часа
Парфюмна вода - трайност до 8 часа


Как да задъжим аромата?
Ако не чувствате миризмата на вашия парфюм, това съвсем не значи, че другите не го усещат. Може би просто сте привикнали с него. Ако нанасяте тоалетна вода по-често от един-два пъти на ден, възможно е да се престаравате. Попитайте някой от заобикалящите ви не е ли прекалено интензивен ароматът на парфюма ви. Често пъти нанасяме капки парфюм зад ушите и се оплакваме, че не се усеща. Оказва се, че има още няколко точки, които съхраняват безценното ухание. Парфюмът достига апогея си върху кожата, когато се поставя върху определени точки, където се усеща пулсът на сърцето: на китките, на сгъвките на лакътя, зад ушите, под мишниците, в основата на врата.

Използвайте парфюма преди обличане, за да може любимият аромат да бъде нанесен на възможно най-голяма площ на кожата. Така ще бъдете обгърнати от цял облак аромат. Освен това, на дрехата няма да останат петна. Ако искате парфюмът да трае по-дълго, нанесете го на овлажнена кожа. Той не се изпарява така бързо, когато има за какво да се “държи”. В случай, че използвате неароматизирани продукти за оформяне на косата, напръскайте тоалетна вода на четката, за да придадете на косите лек аромат.

Не забравяйте, че фирмите предлагат летни и зимни парфюми. За горещите дни са по-свежите и леки ухания, защото топлината допълнително усилва действието на ароматната композиция. От интензитета и може да ви заболи глава.
Когато спортувате, използвайте тоалетна вода, а не тежки парфюми. През деня се пръскайте с по-леки аромати, а вечер – с една идея по-силни. Добре е да ползвате козметични продукти за тяло и парфюм от една козметична марка. Ако искате да усилите силата на аромата, пръснете и дрехите – под якичката и подгъва. В шкафовете за бельо поставете тампони, напоени с любимия ви парфюм.

Срок на годност

Към флакончетата с парфюми се отнасяйте с уважение. Запомнете, че те не обичат прякото действие на слънчевите лъчи и влажния въздух. Съхранявайте ги на прохладно и тъмно място. След употреба добре ги затваряйте. Официалният срок на годност на парфюмите е три години. При положение обаче че още не са разпечатвани, могат да издържат много повече.

В плътно затворен флакон парфюмът издържа до 2 години, тоалетната вода – до 3 години, одеколона до 4 години. Ако шишето с течността не е добре затворено, сроковете намаляват. При парфюмите – до 6 месеца, при тоалетната вода – до 1 година.

Защо трябва да сменяме парфюмите?

Всички от време на време си задаваме този въпрос и в повечето случаи отговорът е повече от един. Разбира се, много жени използват всеки ден един и същ аромат с твърдото убеждение, че са открили своя идеален парфюм. Но това е все едно да прекарате живота си, слушайки една и съща песен, гледайки един-единствен филм или наслаждавайки се само на една картина.
Защо трябва с парфюмите да е различно? По мнението на много специалисти в колекцията от парфюми на жената трябва да присъстват четири аромата – цветен, ориенталски, зелен и шипров. Очевидно е желанието да се обхванат всички типове парфюмерия. Ами индивидуалните предпочитания на жената? Все пак някои предпочитат само цветни аромати, други ненавиждат по-тежките. Ами къде остават дървесните и морските? Нима никога няма да попаднат на дамската тоалетка?
Затова се смята, че в задължителната колекция от парфюми трябва да присъстват поне 8 аромата. Добре казано, но и доста скъпо!!!
Всеки сам преценява за себе си нуждата от нов аромат. За някой е традиция и необходимост, а за друг е лукс.

Нови продукти

Най-продавани

Нашите Марки