Количка

0 артикула

Категории

Дезодорантът

Дезодорантът. Kак се избира и как се използва този добре познат на всички продукт? И това е наука.

Оказва се, че онова неприятно и досадно нещо - потенето, няма собствен мирис, а за всичко е виновен нищо неподозиращият дезодорант. Това за някои може да звучи абсурдно, но е истина. Учени доказаха въпросното твърдение. Според техните изследвания излиза, че потта поема аромат при навлизане в контакт с бактериалната микрофлора на човешката кожа. Ето защо преди използването на каквото и да е уханно средство кожата трябва да бъде старателно измита с вода и сапун. Най-добре е след тази процедура мястото да се изчисти с тампон, напоен в спиртен извлек от розмарин и роза или в подходящ тоник с алкохолно съдържание. По този начин ще бъдат освободени потните пори, за да поемат по-активно изкуствения аромат. Тези предварителни процедури са особено важни, когато се използва дезодорант, обяснява една от водещите италиански дерматоложки Мариа Луиза Поци. В процеса на дългогодишната си практика тя стига до изводи, които всeки трябва да знае, преди да посегне към флакона с любимото ухание.

Дезодорантите не са еднакви. Те се делят на два основни типа - първите потискат отделянето на пот, а вторите променят аромата на вече издадения мирис. Към втория вид спадат повечето спрейове, стикове и ролони. Те имат продължителност на действие няколко часа, потискат влиянието на бактериите и остават върху кожата като свежо и леко ароматно ухание. Дезодорантите от първия вид пък проникват в порите в дълбочина и потискат отделянето на пот. Те са предназначени за хора, които страдат от прекалено потене, за активно спортуващите и за тези, чиято работа изисква много движение. Тези дезодоранти са във вид на крем или гел, използват се в минимални количества и имат продължителност на действие от 24 часа до 3 дни.

Kолко пъти на ден може да се посяга към дезодоранта?
Оказва се, че и това зависи от вида на продукта. Тези, които са под формата на ароматно тоалетно мляко, ролон или стик могат да се използват многократно, независимо дали са на алкохолна основа, или не. При спрейовете обаче съществува риск от възпаляване на кожата при по-обилна употреба, така че в този случай е желателно продуктът да се използва веднъж или два пъти дневно.
Проблемът, наречен чувствителна кожа.
Сапунът сам по себе си не е в състояние да промени бактериалната флора на кожата, нито пък да елиминира неприятния мирис на пот. Точно по тази причина дезодорантът се е превърнал в неизменна част от ежедневието. Проблемът на чувствителните кожи е, че не всички продукти са подходящи за тях. Всяка козметична фирма обаче предлага дезодоранти, предназначени именно за този тип кожа със значително по-меки съставки. При тях няма опасност от неприятно парене и зачервяване, каквото другите обикновено предизвикват.
Само с дезодорант може ли?
Не помага! Нужно е старателно измиване с вода и сапун, иначе от пръскането няма да има никаква полза, тъй като потта ще си остане.
Пръскането през дрехите няма никаква полза, тъй като уханието не достига до кожата.
Спрей при депилация.
Мнозина си задават въпроса дали има някакво значение какъв тип дезодорант ще се използва, ако зоната под мишниците се депилира. Оказва се обаче, че и това не е за пренебрегване. Ако не се прави депилация, най-подходящият тип продукт е под формата на спрей. Стиковете и ролоните са препоръчителни единствено при гладка и добре почистена кожа.
Веднага след депилация ли се поставя дезодорантът?
Отново нещата зависят от метода на почистване - тоест с депилаторен крем, със самобръсначка или с електрически епилатор. Проблемът е, че те третират кожата по различен начин, което налага и известно съобразяване с вида на дезодоранта. Най-добре е по принцип мястото да се напудри с бебешка пудра и да се изчакат няколко часа. Но ако тъканта не е раздразнена, може да се използва деликатен дезодорант без алкохол. Това обаче е строго забранено за хората с чувствителна кожа.
А някои парфюмират дори краката си.
Това обаче е абсолютно неправилно, твърди италианската дерматоложка. Това, че даден дезодорант премахва потта от зоната под мишниците, съвсем не означава, че действието му ще бъде същото и при стъпалата. В някои случаи дори е възможно да предизвика точно обратната реакция. За краката има специално предназначени дезодоранти.
Аромат върху косата?
Обичайният дезодорант не бива да се пръска върху косата. От една страна, съществува опасност от увреждане на косъма. От друга - има риск при боядисване да се обезцвети постигнатият с толкова старание тон.
Миенето пречи ли на дълготрайните дезодоранти?
Никой не може да мине без ежедневен душ, при това поне два пъти. За да бъде запазено действието на дълготрайния дезодорант обаче, трябва къпането да става със сапун с неутрално pH 5,5. Изтриването на тялото да става с натурална гъба, а не синтетична. По принцип този тип продукти не се препоръчват за постоянна употреба. Желателно е те да се използват през топлите месеци, когато потенето е по-обилно, или в случаите на прекалено потоотделяне.

Нови продукти

Най-продавани

Нашите Марки